Epoksi Zemin Kaplama
EPOKSİ ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Epoksi Coating Zemin Kaplama (Epoksi Boyama)
Epoksi Zemin Kaplama Nedir? Nerelerde Kullanılmalıdır?
✅ Hastaneler ✅ Elektronik endüstrisi ✅ Lastik üretim tesisleri ✅ Gıda ve meşrubat üretim tesisleri ✅ Tekstil ve dokuma sanayi ✅ Şişeleme tesisleri ✅ Mezbahalar ✅ Et işleme tesisleri ✅ Mekanik odalar ✅ Akü fabrikaları |
✅ Laboratuvarlar ✅ Depo ve antrepolar ✅ Enerji santralleri ✅ Televizyon stüdyoları kanalizasyon tesisleri ✅ Şeker fabrikaları ✅ İlaç fabrikaları ✅ Kimya fabrikaları ✅ Kağıt fabrikaları ✅ Mağazalar ✅ Otoparklar |
Epoksi, sıvı halden katı hale geçen, kürlenerek mükemmel bir sertliğe ulaşabilen kimya tanımıyla bir termoset plastik malzemedir. Aşağıda sayacağım özellikleri sayesinde, farklı epoksi reçinesi ile pek çok sektörde çeşitli kullanım rolleri üstlenir.
Epoksi Zemin kaplama, reçine esaslı bir zemin kaplama sistemi olup, genellikle sanayi alanlarında kullanılır. Epoksi kaplama, son yıllarda mağaza ve ev dekorasyonunda artık yerini sağlama almış durumda.
1980’lerde ülke gündemine giren reçine eksenli Epksi zemin kaplama, uygulanan mekanlarda ferahlık ve hijyen gibi pek çok özellik sağlıyor. Dahası mekan sahibinin tercihi ve hobisine göre epoksi ile bir fotoğrafı veya beğendiğiniz bir tabloyu bile zemine uygulayabiliyorsunuz.
Epoksi Zemin yukarıda bahsedilen kullanım alanlarına ek olarak;
✅ Demir ve metalleri yapıştırmada
✅ Taş, mermer, ahşap gibi malzemelerin yapıştırılmasında
✅ Yüzey ve duvar koruyucu katman olarak kullanılır.
✅ Tren ray hattında, makina ayakları, bağlama civataları ve köprü taşıyıcı plaklarda
✅ Beton ve kolonlardaki çatlak ve kırıkların yapıştırılmasında
✅ Seramik, mermer, fayans gibi yüzeylerin astarlanmasında bakım ve onarımında
✅ Aşınmış ve yıpranmış yüzeylerin doldurularak uzun süre koruyucu bir tabaka olmasını sağlar.
✅ Kimyasal çözücüler ve fiziksel etmenlerle hasar görmüş zemin ve duvarların kaplamalarında,
✅ Su geçirmez bir madde olmasından dolayı fayansların derzlerinde derz dolgu maddesi olarak kullanılır.
Evlerde de epoksi zemin kaplama son zamanlarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Zeminlere parlak ve canlı bir görüntü sağlar. Kolay temizlenmesi ve leke bırakmayan yapısından dolayı kullanım alanını daha da genişleyecek gibi görünüyor.
Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?
Epoksi zemin kaplama işlemi yapılacak olan mekanın önceden keşif amacıyla incelenmesi gerekir. Mekanın özellikleri ve zemin yapısı incelenir. Zeminin ve mekanın özelliklerine göre farklı kalınlıklarda epoksi zemin uygulamaları yapılabilir.
Öncelikle epoksi kaplama yapılacak olan zeminin temiz olması gerekmektedir. Eğer zeminde daha öncesinde uygulanan parke, fayans gibi malzemeler var ise çıkarılmalıdır.
Zemin dümdüz bir hale getirilmeli, pürüzler giderilmelidir. Ardından astar işlemine geçilir.
Epoksi astar uygulamasını epoksi zeminin ilk katıdır. Daha sert bir zemin elde ederek en üst katın sağlam olması amaçlanmaktadır.
Astar tamamen kuruduğunda asıl kata geçilebilir. Kurumaya bırakıldığında temas edilmemeli ve üzerine basılmamalıdır. Epoksi zemin uygulaması yapılırken kişisel isteklere göre hareket edilebilir. Zemine parlak veya mat bir görünüm kazandırmak mümkündür. Epoksi zemin kaplama fiyatları uygulanacak olan epoksi kaplamanın türüne ve uygulanacak alanın büyüklüğüne göre değişmektedir.
Daha kalın ve dayanıklı bir zemin hedefleniyorsa birkaç kat epoksi zemin uygulaması yapılabilir. Her katın kuruduğundan emin olunduktan sonra diğer kata geçmek en doğrusudur. Pütürlü bir zemin yapısı da yapılabilir. Bu pürüzlü yapıya portakal kabuğu denir. Pürüz için epoksi zemin uygulaması yapıldıktan sonra bir rulo yardımıyla zeminin üzerinden geçilir.
Epoksi Boya Uygulaması
Epoksi zemin kaplamanın üzerine boya yapılması tercih edilebilir. Birkaç farklı madde karıştırılarak boya uygulaması için gerekli çözelti hazırlanmış olur
Epoksi zemin renklendirmede renk çeşitliliği oldukça fazladır. Genellikle metalik renklerin epoksi boya olarak kullanıldığını görülür. Metalik renk ortama modern bir görünüm kazandırır.
Farklı epoksi zemin uygulamalarının üzerine kısmi boyama yapılabilir. Örneğin otoparklara yapılan epoksi zemin üzerine otopark alanlarının belirlenmesi amacıyla boyama işlemi uygulanabilir. Boyama ile epoksi zeminlerin dayanıklılık ve kolay temizlenme özelliği kaybolmaz. Yalnızca görünümünde değişiklik olur.
Zemin kaplama uygulamalarımızı sosyal medya hesaplarımızı takip ederek de görebilirsiniz.
Epoksi Zemin Nedir?
Epoksi termosetler grubundan içeriği reçine olan çok yönlü bir kaplama yapı malzemesidir. Epoksi reçine, sahip olduğu yapı sayesinde sıvı geçirimsizliği hususunda iyi bir kimyasal zemin kaplamasıdır.
Epoksi Zemin Kaç Günde Kurur?
Epoksi zemine ilk dokunma süresi 24 saat civarındadır. Fakat tam kuruma sağlanana kadar yüzeye ağır yük yüklenmemesi tavsiye edilir.
Epoksi Zemin Fiyatları Ne Kadardır?
Epoksi Zemin fiyatları, kaplama yapılacak mekanın alanına ve epoksi kaplamanın kat uygulamasına göre değişebilmektedir.
Epoksi Hangi Zemine Uygulanır?
Epoksi kullanım alanları; Endüstriyel zemin, otopark zemini ev ile ofis zeminlerine uygulanır.
Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Olur?
Epoksi zemin yapılacak mekan incelendikten sonra zemin temizlenir. Kuru ve düz bir hale getirilir. Daha sonrasında astar katı uygulanır. Astar katlar kuruduktan sonra diğer katlara geçilebilir.
Epoksi Zemin Temizliği Nasıl Yapılır?
Epoksi zemin, temizliği kolay olan zemin kaplamalarının başında gelmektedir. Pürüzsüz ve dayanıklı yüzeyi sayesinde rahat temizlenir. Elektrik süpürgesi ile epoksi yüzeyin tozunu aldıktan sonra, rutin olarak kullanılan herhangi bir zemin temizleyici ile epoksi zeminler silinebilir.
Epoksi Zemin Çizilir Mi?
Epoksi ile yapılan ürünlerinin çizilmesi, aşınması ve hasar görmesi gibi durumlar nadirdir. Ayrıca epoksinin kırılması da oldukça güçtür. Bunun sebebi epoksi malzemelerin yüksek dayanıklılığa sahip olmasıdır.
Self Leveling Epoksi Nedir?
Self leveling epoksi kendiliğinden yayılan, belli seviyede bir kalınlık oluşturan ve pürüzsüz bir yapıda olan bir zemin kaplama çeşididir. Self leveling uygulanan zeminlerde düz ve parlak bir görünüme ek olarak anti bakteriyel özellik sağlanmış olur.
Epoksi Çeşitleri Nelerdir?
✅ Epoksi Reçine
✅ Epoksi Boya
✅ Metalik Epoksi Boya
✅ Self-Levelling Epoksi
✅ Komponentli Epoksi
✅ Şeffaf Epoksi Zemin Kaplama
✅ Portakal Desenli Epoksi Zemin Kaplama
✅ Üç Boyutlu Epoksi Zemin Kaplama
✅ Anti-Statik Epoksi Zemin Kaplama